TARAFINDAN: YOL HABER
“Ne dediysem halka hiç yaranamadım.
Ben öldükten sonra ararlar beni.
Boşa cahillerin gözü karardı.
Kuru çeneyle yorarlar beni.
Mahsuni Şerif’im gayri gam yemem.
Bundan ötesini kimseye demem.
Ufak vücudumda kefen istemem.
Varsa insanlıkla sararlar beni...”
Yokluğuna alışamadık, arıyoruz ve hep arayacağız...
Devrimci, demokrat ve alevilerin büyük değeri halk ozanı Aşık Mahsuni Şerif, aramızdan ayrılalı 6 sene oldu. Mahsuni Şerif, 17 Mayıs 2002’de Almanya’nın Köln kentinde hayatını kaybetti.
Çağımızın Pir Sultanı olarak adlandırılan Mhasuni Şerif, türküleriyle Anadolu Alevi Edebiyatının yaşaması ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı. Aşık Mahzuni Şerif türküleriyle, toplumdaki adaletsizliğe, dinci gericiliğe, milliyetçiliğe ve emperyalizme hep karşı çıktı.
Mahsuni Şerif bir çok bestesiyle, Türkiye’deki devrim ve demokrasi mücadelesine önemli katkılar sundu. Her zaman ezilen, sömürülen halkının yanında yer aldı.
Mahzuni'yim benden başlar asalet
Asillere paydos bey'e nihayet
Şu insanlık derde girerse şayet
Ona yar olmaktan bıktım ise yuh
Yuh yuh,yuh yuh,yuh yuh ben böyleysem
Yuh yuh sen öyleysen yuh yuh, soyanlara,
Soyup kaçıp doyanlara, insanlığa kıyanlara
Yuh yuh, yuh yuh uyuyanlara yuh
Mahsuni Şerif 1943 yılında Afşin Perçenek’de dünyaya geldi. 1960 kadar burada yaşadı. 1960 da Ankara Ordu Donatım Teknik Okulu’nu bitirdi. Buradan Kuleli Askeri Lisesi’ne girmeye hak kazandığı halde, siyasi düşünceleri ve Alevi olması nedeniyle bu Okula kabul edilmedi.
Mahsuni Şerif bu tarihten sonra kendisini çok sevdiği sanat çalışmalarına verdi. Kısa zamanda büyük başarılara imza attı. Türkülerinde halkın dertlerini, özlemlerini dile getirerek, düzeni kıyasıya bir şeklide eleştirdi.
Mahsuni’nin türküleri egemenleri giderek rahatsız ediyordu. Baskı ve yıldırma Mahsuni Şerif’i bulmakta gecikmedi. Hapis ve işkenceyle yıldırılmak istenen Mahsuni Şerif, tüm baskı ve yıldırmalara boyun eğmeyerek sanat çalışmalarına devam etti. Besteleri daha da toplumsal bir içerik kazandı. 1972 yılında evi kundaklanan Mahsuni Şerif’in, o güne kadarki arşivi de yanarak yok edildi.
Deyişleri bir çok yabancı dile çevrilen Mahsuni Şerif, bu yönüyle sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda da tanındı. Mahsuni Şerif kendisine verilmek istenen devlet sanatçısı ödülünü geri çevirdi.
Aşık Mahzuni Şerif’in 400’e yakın plağı, 50’nin üzerinde kaseti, 9 şiir kitabı ve adına yazılmış bir çok araştırma kitabı bulunmaktadır.